Aftrap onderzoek naar lokale kost voor Tafeltje Dekje

Farmer

In een aardappelveld bij Den Hoorn is donderdag officieel de aftrap gegeven voor een onderzoek naar hoe Texelse ouderen via maaltijdvoorziening Tafeltje Dekje straks voorzien kunnen worden van een gezonde, verse maaltijd met zoveel mogelijk lokale producten, aangeleverd door Texelse boeren.

In de hiervoor opgezette projectgroep zitten agrarische ondernemers Piet Lap en Isabel van der Star, Stichting Texels Welzijn, Omring, Texelse Kost, de gemeente, de Rabobank en het Texelfonds. De laatste drie partijen gaven onderzoeks- en adviesbureau Smaak van het Huis opdracht het onderzoek te doen.

“Toen de sluiting van de Gollards keuken in het nieuws kwam, was dat de aanleiding tot het formeren van een projectgroep. Piet Lap gaf hiervoor de aanzet”, laten de partijen weten. “Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en preventie van ziekten. Vooral ouderen en zieken kunnen door een smakelijke en verse maaltijd weer meer trek in eten krijgen, wat hun gezondheid ten goede komt en ondervoeding kan voorkomen. Als ze weten dat het van Texel komt, smaakt het dubbel zo lekker.”

“De gemeente heeft met name belangstelling voor het uiteindelijk opzetten van een distributieketen van Texelse producenten”, zei wethouder Hennie Huisman namens de gemeente, die €5.000,- bijdraagt. Fenneke Krafft van cofinancierder de Rabobank: “Het past uitstekend bij onze agri-achtergrond en onze overtuiging dat er steeds meer vraag komt naar gezond voedsel voor gezondere mensen. Bovendien bekijkt dit onderzoek ook of er door een andere manier van koken minder voedsel verspild wordt en dat staat ons ook erg aan.” Het Texelfonds draagt ook bij aan dit onderzoek middels een schenking van een oud-vrijwilliger van Tafeltje Dekje, die jarenlang de warme maaltijden rondreed over het eiland.

Bron: http://www.texelplaza.nl/
Door Eva Groot

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties

Landelijke regelingen