Zo houdt u het vakantiegevoel langer vast

Zo houdt u het vakantiegevoel langer vast

Terug aan het werk gaan na een periode van vrijheid kan altijd stress opleveren. Of u nu op vakantie bent geweest, een paar dagen vrij hebt genomen of weken niet aan werk hebt gedacht. Het kan zelfs zo zijn dat u meteen weer terug verlangt naar een periode zonder werk. Gelukkig zijn er een aantal slimme trucs om het vakantiegevoel lekker lang vast te houden. 
 

Laat u niet afschrikken door achterstallig werk

Die eerste werkdag nadat u vrij bent geweest, komt er vaak van alles op u af. Achterstallige klusjes, die collega die bepaalde werkzaamheden toch niet zo goed heeft overgenomen als u had gehoopt of een overvolle mailbox; het kan u allemaal stress geven. Houd in uw achterhoofd dat iedereen recht heeft op vakantie en u dus niet meteen alle ballen weer in de lucht hoeft te hebben. Geef ook bij uw collega’s aan dat u misschien wel terug bent, maar sommige dingen nog steeds wat langer kunnen duren. Daar zullen ze vast begrip voor hebben en zo kunt u weer rustig opstarten.
 

Houd uw vakantie in leven

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u tijdens werktijd uren foto’s zit te kijken van uw vakantie. Maar door een leuke foto op de achtergrond van uw telefoon te zetten, kan u wel af en toe denken aan de ontspanning die uw vakantie u gaf. Heeft u een leuke souvenir meegenomen? Ook die kan u misschien op uw bureau zetten. Kies voor dingen die u een ontspannen gevoel geven, zonder dat u uw concentratie helemaal verliest. 
 

Plan ontspanmomentjes in 

Deze is zowel thuis als op uw werk belangrijk; zorg dat u momenten hebt om te ontspannen. Op de werkvloer is dit natuurlijk uw pauze, maar u kunt meetings met een collega misschien ook lopend doen. Zo komt u even buiten en beweegt u, dat is goed voor je mentale ontspanning. Thuis kunt u natuurlijk lekker op de bank uw vakantieboek eens doorbladeren of dat gerecht koken dat u op vakantie zo lekker vond. Door deze momenten echt in de plannen in uw agenda, weet u zeker dat u er tijd voor maakt. 
 

Maak bewuste keuzes

Bent u net terug en heeft u toch weer last van stress? Ga dan eens na waar dat door komt. Heeft u te veel te doen op het werk? Of plant u privé eigenlijk ook te veel activiteiten in? U kunt hierover praten met vrienden of familie, maar vaak kan de HR afdeling van uw werkgever hier ook mee helpen. Ook als u uw werk eigenlijk niet zo leuk vind, kan dat stress opleveren. Maak dus bewuste keuzes, zowel op uw werk als privé,  wanneer u na uw vakantie toch snel weer last heeft van stress. 

 

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties